Tragter Groep in Neede groeit door ‘one stop shopping’

837561
One stop shopping. Na die drie woorden wordt het weer gewoon Nederlands uit de mond van Hans Tragter. “Mensen beginnen over één ding, maar dat is wel onderdeel van een heel complex zaken. Het begint met een brandblussertje willen kopen. Maar daarna komt Pietje voor het brandalarm, Jantje voor het inbraakalarm, en daarna komen de NEN 1010-veiligheidsbepalingen en bedrijfshulpverleningsopleidingen om de hoek kijken.”

Veiligheid

Veiligheid is de rode draad in het pakket producten en diensten dat Tragter aanbiedt. Het aanbod blijft groeien, en daarmee het bedrijf ook. Bedrijfsrisicoinventarisaties voor ondernemingen leveren steevast werk op voor Tragter. Behalve op brandveiligheidsgebied wordt bij dat soort checks ook naar arbo-eisen, milieuzaken en vluchtwegen gekeken. “Je krijgt als ondernemer dan een actielijs met een x-periode de tijd om er wat aan te doen”, schetst Tragter de praktijk. “In Nederland is het Bouwbesluit leidend op het gebied van veiligheidseisen voor gebouwen. Maar soms sluipt er toch wat willekeur in de interpretatie van de regels. Sommige controleurs gaan er prima mee om, maar je hebt er die de helft overslaan en er zijn er die meer eisen dan dat moet.”

Medewerkers

Hans Tragter (51), van oorsprong Borculoer, maar inmiddels geworteld in Neede, ‘zat’ eerder landelijk in de brandblussers. In 2006 begon hij voor zichzelf. Na anderhalf jaar nam hij zijn eerste monteur aan, inmiddels telt de Tragter Groep vijfentwintig medewerkers. Deze maand tekende Tragter voor zijn derde overname. Na de ‘brandtak’ van het Borculose beveiligingsbedrijf Veneberg (2015) en het Ommer bordenbedrijf P3 (2016), was het nu branchegenoot T-ISS in Dinxperlo. “Daarmee kunnen we groeien in onder meer de BHV-opleidingen, brandbeveiliging en preventiezaken”, geeft Tragter aan.

Logo

Het bedrijfslogo van de Tragter Groep is een rode ‘schildvorm’ met een witte T en B. De B van brandbeveiliging. De letters zijn zo vormgegeven dat er tussenin een brandblusser zichtbaar is. “Lang niet iedereen ziet die brandblusser”, vertrouwt Hans Tragter een bezoeker toe, die juist die rode brandblusser direct opmerkt. Toch blijft het beeldmerk het herkenbare symbool van waar Tragter voor staat. Het begint immers vaak nog steeds met die ene brandblusser.

Vele markten

“We zijn op veiligheidsgebied van vele markten thuis”, aldus Tragter. “Die bordjes bijvoorbeeld, vlak dat niet uit. Onze veiligheidskundigen zijn daar bij ons onder andere in gespecialiseerd. We hebben net voor waterschappen zulke bordjes gemaakt voor een enorm scala aan plaatsen waar een bezoeker van een inrichting direct moet snappen waar je op veiligheidsgebied op moet letten, bijvoorbeeld in de situatie die je achter een deur aantreft. Dat moet eenduidig zijn, om ook in noodgevallen te weten wat risico’s zijn en waar je naartoe moet.”

Landelijk

Regionaal begonnen, is de Tragter Groep inmiddels landelijk actief. “We hebben goede spullen voor een goede prijs, maar de Achterhoekse mentaliteit van willen aanpakken is ook een factor waardoor ons werk gegund wordt. Dat we landelijk bijvoorbeeld de Fletcher hotelgroep bedienen, heeft daar mee te maken. Dat is trouwens landelijk onze grootste klant, met meer dan 100 hotels. 24 uur non-stop bereikbaar zijn, dat kan. Als nu bij Fletcher op Ameland een hotelgast stiekem rookt op zijn kamer, ja, dan moet iemand er heen…”

Innovatie

Ook in de brandveiligheidssector staat de innovatie niet stil. “Je kent misschien het principe van de sprinklerinstallaties. Echte sprinklers betekent een groot bassin en hoge onderhoudskosten. Inmiddels zijn er slimmere technieken. Daar kun je in allerlei situaties wat aan hebben. Ook bijvoorbeeld in de veehouderij, om stalbranden zoals je ze regelmatig voorbij ziet komen, geen kans te geven.”

“In 2018 komt daar een systeem voor op de markt waarvan ik denk dat het echt een hoop ellende kan voorkomen. Een leidingensysteem à la sprinkler, met kopjes die onder hoge druk een fijne mist verspreiden. Waterdamp die de temperatuur laat dalen en de zuurstof verdrijft, waardoor de brand wordt onderbroken. Dat systeem gaat volgend jaar vast veel worden toegepast; binnen een paar jaar kan dat heel goed verplicht worden. Daar zullen we ons dan meteen goed mee proberen te profileren.”

Nog een hot item op het gebied van brandveiligheid zijn RWA-systemen: die afkorting staat voor rookwarmteafvoer. Tragter: “Stel, je hebt een flatgebouw van vijf verdiepingen, met een parkeergarage eronder. In zo’n garage kan brand ontstaan. Je ziet dan dat op het dak luiken open gaan en ventilatoren verse zuurstof in het gebouw blazen, waardoor de rook eruit gaat. Vluchtwegen rookvrij maken is daarbij een belangrijk doel. Veel woningcorporaties zijn hier mee bezig, maar ook wel verenigingen van eigenaren.”

Wilt u meer weten?